geschiedenis 1

Marie-Elisabeth Belpaire in de Canon van Vlaanderen

Het is jullie wellicht niet ontgaan dat Marie-Elisabeth Belpaire en onze school Sint-Ludgardis vermeld staan in de Canon van Vlaanderen.

Marie Belpaire staat symbool voor één van de 60 vensters, namelijk voor venster 37 ‘Meisjes naar school’. Samen met andere 19e- en 20e-eeuwse feministen besefte ze dat de emancipatie van de vrouw er niet zou komen zonder degelijk onderwijs.

Zij zette gedurende bijna 50 jaar haar schouders onder meer en beter onderwijs voor meisjes. Onze school is de eerste school in Vlaanderen die sinds 1911 (dankzij haar) volwaardig middelbaar onderwijs in het Nederlands (de volkstaal) aan meisjes aanbiedt.

Ook vandaag blijven we als korps onze leerlingen uitdagen tot grondige kennis en kritisch nadenken. Die emancipatorische gedachte van Belpaire leeft nog steeds voort in onze missie.

 

Helga Van Beeck (samen met Karl Scheerlinck en Rita vanderheyden), auteur van het boek “Marie-Elisabeth Belpaire, een vrouw met impact” gaf bij Radio 1 toelichting bij het ‘venster’ Belpaire. Je kan de uitzending hier herbeluisteren.

Share this post