Dag M-bouw 20201028

Dakwerken van een leien dakje

Wie de afgelopen maanden de school binnenkwam, kon er niet omheen: er wordt gewerkt aan Sint-Ludgardis. Letterlijk, ditmaal. Het dak van de Maarschalk Gérardstraat 18 was dan ook dringend aan vervanging toe. Niet verwonderlijk voor een gebouw met zoveel geschiedenis.

Al sinds 1928 schuilt de Sint-Ludgardisschool achter de statige blauwe poort van nummer 18. Toch gaat de geschiedenis van het gebouw verder terug, zelfs tot in de 16e eeuw. In 1584 bevonden zich immers op de plek van onze school twee aanpalende woningen, “De Witte Roose” en “De Roode Roose”. Zij werden in de 17e en 18e eeuw in gebruik genomen als klooster.

De huidige vorm van onze voorgevel hebben we te danken aan de edelman Edouard Van Asten. Hij liet het pand in het begin van de 19e eeuw liet verbouwen en uitbreiden tot de drie vleugels met een binnenplaats die we vandaag nog steeds kunnen herkennen. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het laatclassicistisch herenhuis dat in die tijd dienstdeed als hotel in handen van de familie Grisar. In 1920 werd het gebouw verkocht aan de sm Lutgardia voor het beheer van de Sint-Lutgardisschool.

Zo’n rijke geschiedenis willen we als school behouden en koesteren. Een grondige renovatie van het dak van de drie oudste vleugels van onze gebouwen drong zich dan ook op. We maakten van de luwe vakantieperiode gebruik om een groot deel van de werken te laten uitvoeren zodat de hinder voor onze leerlingen beperkt zou blijven. Toch maakte de uitgebreide stelling in september en oktober deel uit van ons dagelijkse landschap.

Intussen zijn de stellingen verleden tijd, al leggen de dakwerkers wel nog steeds de laatste hand aan de achterzijde van het dak. En de school? Die is klaar om weer tientallen generaties leerlingen en leerkrachten welkom te heten onder dat vernieuwde dak!

Meer lezen over de geschiedenis van de schoolgebouwen van Sint-Ludgardis? Dat kan hier.

Bron: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/5482

Share this post