Praktisch

Leerlingen

Smartschool

Als leerling op SLA werk je dagelijks met het online leerplatform Smartschool. Je vindt er

  • praktische informatie over de schoolorganisatie,
  • digitaal lesmateriaal,
  • een online versie van de schoolagenda,
  • een overzicht van je resultaten,
  • brieven,
  • de planner (o.a. uitstappen en vrije dagen),
  • een link naar de digitale methodes van je werkboeken.

Daarnaast gebruik je het platform om met je leerkrachten en medeleerlingen te communiceren over schoolzaken. Een Smartschoolbericht vervangt een persoonlijk gesprek niet, maar laat je wel toe contact te leggen buiten de schooluren. Je respecteert daarbij steeds de nettiquette.  

Smartschool biedt ook een gratis app aan. Daarmee kan je vlot berichten sturen, resultaten checken of lesmateriaal raadplegen, maar de mogelijkheden zijn beperkter dan die van de desktopversie.

Werkt Smartschool niet zoals je zou willen? Spring binnen bij meneer Dugaucquier in L0.05 of stuur hem een bericht. Ook in de onthaalbrochure vind je een hoofdstuk over Smartschool dat misschien een antwoord biedt op je vragen.

Afwezigheden

Als je ziek bent, verwittig je de school zo snel mogelijk. Vraag daarom aan je ouders om vóór 8.25 uur een Smartschoolbericht te sturen naar ‘leerlingensecretariaat – afwezigheden melden’. Zodra je terug op school bent, geef je het (dokters)attest af op het leerlingensecretariaat.

Afwezigheden die je kan voorspellen (bijvoorbeeld voor een religieuze feestdag, een begrafenis, een huwelijk of een geplande medische ingreep) meld je op voorhand aan het leerlingensecretariaat. Ook deze afwezigheden moeten gestaafd worden, bijvoorbeeld met een rouwbrief.  Soms is ook de toestemming van de directie vereist. In het schoolreglement vind je hierover meer gedetailleerde informatie.

De medewerkers van het leerlingensecretariaat

 

Laptops & gsm’s

Tijdens de lessen gebruik je je laptop om informatie op te zoeken, toetsen af te leggen en digitale boeken te raadplegen. Je brengt je laptop elke dag opgeladen mee naar school. Problemen met je laptop? Dan kan je terecht bij de laptopdienst van meneer Oorts in L0.06.

Je gsm gebruik je op school niet tussen 8u25 en 15u25. Zo ontstaat er op de speelplaats meer sociaal contact tussen jou en je medeleerlingen.

Als alternatief bieden we middagactiviteiten aan waarin je je helemaal kan uitleven. Haal je innerlijke strateeg naar boven tijdens het schaken, raak je energie kwijt tijdens de middagsport, leef je uit met de gezelschapsspelletjes, breng jouw dromen tot leven op papier tijdens het open tekenatelier, of plof neer in de bibliotheek met een boek.

Liever iets bijleren tijdens de pauze? Voor leerlingen uit de eerste graad bieden we dactylolessen aan. Leerlingen van alle jaren kunnen terecht bij het spreekuur Frans, Nederlands, wiskunde voor extra ondersteuning of bij leren leren voor studietips.

 

Dagindeling

Eerste graad

Tweede en derde graad

Ouders

Smartschool

Je kind werkt dagelijks met het online leerplatform Smartschool. Ook jij krijgt een account zodat je je kind van dichtbij kan opvolgen. Zo kan je bijvoorbeeld de resultaten van je kind raadplegen, kalenders en brieven lezen of een afspraak maken voor het oudercontact. Daarnaast gebeurt ook alle communicatie tussen ouders en leerkrachten via Smartschool.

Lukt het niet je account te activeren? In de instructievideo helpen we je stap voor stap op weg. Met bijkomende vragen kan je terecht bij Gregory Dugaucquier.

Leerlingen die met Smartschool werken

 

Afwezigheden

Als je kind ziek is, verwittig je de school zo snel mogelijk. Stuur daarom vóór 8.25 uur een Smartschoolbericht te sturen naar ‘leerlingensecretariaat – afwezigheden melden’. Een (dokters)attest is altijd verplicht. Zorg er dus voor dat je dit tijdig bezorgt. Een niet-gewettigde afwezigheid kan immers gevolgen hebben voor je kind.

Afwezigheden die je kan voorspellen (bijvoorbeeld voor een religieuze feestdag, een begrafenis, een huwelijk of een geplande medische ingreep) meld je op voorhand aan het leerlingensecretariaat. Soms is ook de toestemming van de directie vereist. Ook deze afwezigheden moeten gestaafd worden, bijvoorbeeld met een rouwbrief.  Soms is ook de toestemming van de directie vereist. In het schoolreglement vind je hierover meer gedetailleerde informatie.

Kosten

Een schoolgaand kind hebben, is niet goedkoop. Zeker in september kunnen de kosten hoog oplopen. Wij bieden je graag een overzicht van deze kosten en geven tips mee om de kosten te drukken.

Schoolboeken

Je kan de schoolboeken voor je kind bestellen via de online boekenservice van Studieshop. De boeken worden aan huis geleverd voor het schooljaar begint. Op de site krijg je meteen een overzicht van de kosten. Ga je liever op zoek naar tweedehandsexemplaren? Bekijk dan zeker de boekenlijsten per richting zodat je de juiste handboeken kan bestellen.  Dat kan via Studieshop, maar dan moet je er snel bij zijn. De ervaring leert immers dat de meest gegeerde boeken de deur uit vliegen.

Laptop

Elke leerling werkt op school met zijn eigen laptop zodat we ICT kunnen integreren in alle vakken. Op die manier bereiden we je kind in een krachtige leeromgeving voor op een maatschappij waarin digitale vaardigheden steeds noodzakelijker zijn. Leerlingen nemen hun laptop mee naar huis, zodat ze ook thuis aan de slag kunnen met Word, Excel, PowerPoint, Smartschool … Zo creëren we gelijkere onderwijskansen voor iedereen.

Een klas met leerlingen die op een laptop werken

Om de ondersteuning te optimaliseren, kiezen we voor een specifiek type en een vaste verdeler. Je eigen toestel meebrengen kan dus enkel in de derde graad. Gelukkig blijven de kosten voor jou als ouder voorlopig wel laag, dankzij de digisprongsubsidies. Bovendien zijn de servicevoorwaarden bij onze verdeler sowieso gunstiger dan die in het particuliere circuit. Meer info over de specificaties, de aankoopvoorwaarden en de prijs van de laptops kan je terugvinden in de laptopbrochure.

Uniform

Misschien ken je onze school al van haar typische witblauwe streepjesmotief op hemd of blouse, in combinatie met effen, marineblauwe kledij. Het is zowat ons visitekaartje, het maakt onze leerlingen herkenbaar op én buiten de school. Een overzicht van de prijzen van het uniform vind je in de webshop. Je kan er ook meteen bestellen. Daarnaast organiseren we enkele keren per jaar een tweedehands uniformverkoop.

Uitstappen

Je kind zal er doorheen het schooljaar regelmatig op uit trekken. Tijdens theatervoorstellingen, museumbezoeken, sportdagen, studie-uitstappen en zelfs meerdaagse reizen maakt je kind kennis met een verscheidenheid aan culturen en opvattingen. Een schatting van wat die uitstappen kosten, vind je in dit handige overzicht.

Groepsfoto romereis

 

Ouderraad

Zin om je in te zetten voor de school? Sluit je aan bij de ouderraad!

De ouderraad is een groep enthousiaste ouders die de school een warm hart toedraagt. Dat doen ze enerzijds door constructief na te denken over inhoudelijke thema’s op hun maandelijkse vergadering. Daarnaast organiseren ze activiteiten die ouders, leerkrachten en leerlingen dichter bij elkaar brengen. Daarmee realiseren zij de drie pijlers van hun missie: de school bijstaan op vlak van participatie (schoolraad), informatie (infoavonden) en ondersteuning van de schoolwerking (verfraaiing, financiële steun, meewerken aan festiviteiten).

Als lid van de ouderraad of als vrijwilliger krijg je een onvergetelijke ruime vergoeding: gelukkige gezichten tijdens een activiteit, leuke reacties achteraf en leerlingen, ouders en leerkrachten die het tof vinden dat er voor hen iets wordt verwezenlijkt op school!

Goesting gekregen om mee te doen? De ouderraad zoekt niet alleen vaste leden, maar ook vrijwilligers die graag een handje helpen op activiteiten. Stuur voorzitter Wim Donvil een mailtje zodat je samen kan bekijken wat jouw rol kan zijn.

leden van de ouderraad

Oud-leerlingen

Hoera! Jij hebt dé mijlpaal bereikt waar elke jongvolwassene naar uitkijkt. Met je diploma op zak zagen we je voor de laatste keer door de blauwe poort wandelen. Apetrots waren we, maar stiekem zijn we ook erg benieuwd naar hoe het nu met je gaat!

Kom het ons vertellen op het praatcafé voor oud-leerlingen! Elk jaar in de lente organiseren we hét moment om samen met je vrienden nog eens naar je oude school te komen, om (bij) te praten met die ene geweldige leerkracht of om herinneringen op te halen aan je geweldige tijd op SLA.

Je vindt alle info over het praatcafé op onze socialemediakanalen. Word je graag persoonlijk op hoogte gehouden van de activiteiten voor oud-leerlingen? Bezorg ons dan je meest recente adresgegevens en je afstudeerjaar.

net afgestudeerde leerlingen sint-ludgardis antwerpen op de proclamatie

Kandidaat-leerkrachten

Op zoek naar een job? Dat treft! Wij zijn regelmatig op zoek naar geëngageerde leerkrachten om ons lerarenkorps te versterken voor korte of wat langere vervangingen. Je komt terecht in een warm en dynamisch team waarin iedereen zich thuis voelt en wordt gewaardeerd.

Toch nog terughoudend om de stap naar het ouderwijs te wagen? Dat je als beginnende leerkracht soms door de bomen het bos niet meer ziet, is logisch. Met onze doorgedreven aanvangsbegeleiding proberen we daar een antwoord op te bieden. De aanvangsbegeleiders bieden niet enkel een luisterend oor, maar geven ook feedback op je lesvoorbereidingen, je klasmanagement en je functioneren. Vanuit waarderend coachen gaan zij samen met jou op pad zodat je je comfortabel kan voelen in je rol als leerkracht. Daarnaast geven ze je aan de hand van thematische sessies ook inhoudelijk de nodige bagage.

Interesse gewekt? Check of we openstaande vacatures hebben of bezorg ons je spontane sollicitatie.

lerarenteam sint-ludgardis antwerpen